Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου αποτέλεσε μία ημερομηνία πρόκληση για την επίδειξη ισχύος από το καθεστώς. Μετά από τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου με το πανελλαδικό κυνήγι πολιτικών, η Εξουσία αυτή τη φορά επιχείρησε να πάρει τη ρεβάνς και να δείξει τα δόντια της. «Οι παρελάσεις θα γίνουν πάση θυσία και με όποιο κόστος!». Αυτό ήταν και το μήνυμα, το οποίο μεταφράστηκε σε ένα όργιο αστυνομοκρατίας σε όλη την επικράτεια, με ύπαρξη ελεύθερων σκοπευτών στις ταράτσες της Αθήνας, απαγόρευση κυκλοφορίας και προσέλευσης κόσμου στις παρελάσεις, τοποθέτηση φραγμών σε μεγάλη έκταση μέσα στις πόλεις. Αλλά και με πολλές προσαγωγές (299) και συλλήψεις (40), πριν και κατά τη διάρκεια των παρελάσεων. Στη Βέροια εκτός από τις μαζικές συλλήψεις 26 συντρόφων, μπάτσοι εισέβαλαν και στο αυτόνομο στέκι Barouti, ενώ στα Χανιά έγιναν 62 προσαγωγές αγωνιστών.

Στο Ηράκλειο την προηγούμενη ημέρα έγιναν προληπτικές προσαγωγές 2 συντρόφων από το πάρκο Γεωργιάδη, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Το επόμενο πρωί βρήκε το κέντρο της πόλης ζωσμένο από μπάτσους και ασφαλίτες όλων των ειδών, ενώ κάγκελα ήταν τοποθετημένα σε μεγάλο μήκος της οδού Δικαιοσύνης, της πλατείας Ελευθερίας, στη Δασκαλογιάννη και αλλού. Παρ’ όλα αυτά, από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται διαδηλωτές στην πλατεία Ελευθερίας είτε ατομικά, είτε με οργανωμένα μπλοκ. Κάποια στιγμή, και πριν ξεκινήσει η παρέλαση, κόσμος αυθόρμητα σπάει τον αστυνομικό κλοιό και εισβάλλει στον δρόμο, μικροσυμπλοκές ξεσπούν με μπάτσους, οι οποίοι οπισθοχωρούν βλέποντας το πλήθος να κατεβαίνει μαζικά στον δρόμο και να τους απωθεί με τα χέρια. Θα χρειαστεί η επέμβαση διμοιρίας ΜΑΤ για να εμποδίσει τους αγωνιστές να προχωρήσουν παραπέρα, και η χρήση χημικών για να διαλυθούν. Προσωρινά όμως, καθώς ο κόσμος ανασυντάσσεται αμέσως και ανακαταλαμβάνει τον δρόμο, παραμένει δυναμικά εκεί και με συνθήματα απαιτεί την απομάκρυνση των μπάτσων, οι οποίοι τελικά και αποχωρούν μετά από κάποια λεπτά. Οι διαδηλωτές πλέον μπορούν να συγκροτηθούν στα μπλοκ τους και περιμένουν για να ξεκινήσει η πορεία.

Κάπου εκεί συγκροτείται και το αναρχικό μπλοκ, με πανό που έγραφε «ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ», διεκδικώντας έτσι με την παρουσία του την πραγματοποίηση της πορείας, αφού όμως πρώτα ακυρωθεί η παρέλαση. Αμέσως διάφοροι αριστεροπατριώτες επιδιώκοντας να μην χαλάσει το προφίλ τους λόγω επικείμενων εκλογών, έσπευσαν να πιέσουν το μπλοκ μας να προχωρήσει, ώστε να μην ματαιωθεί η παρέλαση. Από τη μεριά μας αντίθετα παραμείναμε σταθεροί στον δρόμο, διεκδικώντας το αυτονόητο, μέχρι που τελικά ανακοινώθηκε ότι η παρέλαση ακυρώνεται. Ακολούθησε, μετά από χειροκροτήματα και επευφημίες από τη μεριά μας, δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Οι παρελάσεις…

  • επιβλήθηκαν στους μαθητές από το δικτάτορα Ι. Μεταξά, θαυμαστή του Χίτλερ, και έως τώρα συνεχίζουν να υφίστανται ως ένας θεσμός που επιβάλλει την ομοιομορφία, την υποταγή στους ανωτέρους, την αλλοίωση της ιστορίας κοινωνικών και ταξικών αγώνων, τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό.
  • είναι απαράδεκτο να αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αντίθετα, γονείς και μαθητές θα έπρεπε να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες παιδείας και διαβίωσης, και όχι να δυσανασχετούν στο άκουσμα της ακύρωσης της παρέλασης, όπως συνέβη στο Ηράκλειο από μερικούς στις 25/03.
  • μπορεί το τελευταίο διάστημα να αποτελούν άλλο ένα πεδίο έκφρασης της οργής του κόσμου απέναντι στην πολιτική εξουσία, αλλά ποτέ έως τώρα δεν αμφισβητήθηκαν στο σύνολό τους ως διαδικασία. Απεναντίας, πολλοί αριστεροί και δεξιοί πατριώτες τις υπερασπίζονται ακόμα, άλλοι για ιδεολογικούς και άλλοι για ψηφοθηρικούς λόγους.
  • αποτέλεσαν μία ακόμη ευκαιρία για το καθεστώς να αναμετρηθεί με την κοινωνία, προσπαθώντας να επιβάλει τους όρους του. Στο Ηράκλειο, η θέληση του κόσμου να αντισταθεί και να αγωνιστεί, ήταν αυτή που έσπασε την κρατική τρομοκρατία στον δρόμο. Ήταν αυτή που χάλασε τη γιορτούλα της τοπικής εξουσίας, και όχι απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, όπως μάταια προσπαθούν να πείσουν κάποιοι «πολίτες που εναντιώνονται στα χρέη». Ήταν αυτή που ματαίωσε κρατικούς σχεδιασμούς, που ακύρωσε την παρέλαση και τη μετέτρεψε σε πορεία.

Οι παρελάσεις, είτε στρατιωτικές, είτε μαθητικές,
ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ
και ως τέτοιες πρέπει να καταργηθούν.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

 

Αναρχικοί/ές,
Ηράκλειο, Μάρτιος 2012

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *